Ailenizin Japonu!

Japonya'ya dair "kulaktan dolmayan" bilgiler

Japonya Gezi Rehberi – 2013 Sürümü


Güncellemeye dair…

Uzun bir süredir blogda güncelleme çalışmaları yapmayı düşünüyordum. Bazı yazıların ilk yazım ve yayım tarihi fi tarihine kadar gidiyor. Haliyle hem bilgiler, hem içerik eskiyip gidiyor, hem de yanlış yönlendirmeye neden oluyor. Bir de o zaman öyle dağınık, öyle yalapşap yazmışım ki, utancımdan yerin dibine girdim şu güncelleme sırasında.

Bu nedenle ilk güncellemeyi Japonya Gezi Rehberi’nde bulacaksınız. Eski bilgileri tümüyle kaldırıp atmıyorum elbette. Ancak, değişim olan bilgiler de epey fazlaca. Umarım işinize yarar ve umarım güncellemeler uzunca bir süre tazeliğini korur.

Keyifli gezmeler, anı dolu günler…

Japonya Gezi Rehberi

Japonya Gezi Rehberi, aylardır Türkçe’si ne zaman çıkacak diye etrafıma sorduğum soruşturduğum rehberdi… Pek çıkacağına kanaat getirmediğimden “bu rehberi en iyisi ben yazayım” dedim. İşte herkes için Japonya Gezi Rehberi… Aynı girizgah hala geçerli.

Japonya’ya Giriş ve ilk bilgiler

  1. Ülke rehberi yazılsaydı şayet, işe en önemli şehirden başlamak icap ederdi… Bu durumda Japonya için ilk durak Tokyo… Tokyo hakkında yazmaya kalınacak yerden başlamak uygun düşer… Kendi rehberinde de değindik ve yinelemek olacaksa da tekrarın zararı yok.
  2. Kalınacak yer konusunda kişisel olarak şehrin merkezinde yer alan İmparatorluk Sarayı ve çevresinden öte, JR Yamanote Hattı’nın Batısında kalan çeyreğinin (Shinjuku ve Shinagawa – Kamata İstasyonları arasının) ulaşım ve konaklama için uygun olduğunu söylemek mümkün. Ulaşım ve konaklama alternatiflerinin daha çok olması nedeniyle daha makul fiyatlar, daha rahat gezme tozma olası. Yine de JR Yamanote Hattı üzerinde her yer vızır vızır, her yerde 7/24 hayat devam etmekte… Haliyle bu hat uzerinde her yerde kalinabilir… Kendinizi şartlamanıza gerek yok.
  3. Şinjuku şehrin 6 merkezinden biri hatta en büyüğüdür… Hemen her yere gidilebilir, her yer yakındır, ucuzdur, janjanlıdır, afillidir, ottur boktur bir ton şey vardır… Otel olarak yer ismi vermiyorum, günlük değişken fiyatlar söz konusu… Hem herkesin elinin altında net var sonuçta. Arayınca bulunuyor. Ama fikir vermesi açısından yazalım; Tokyo`da gecelik (kapsül oteller) 3500 yenden başlar… Bundan düşük fiyat varsa işkillenebilirsiniz. Otel ararken arada kazara “love hotel“ bulup “Fıstık gibi fiyata otel buldum!“ diye sevinme etme, bu otellerin kullanım amacı farklıdır. 🙂
  4. Genel bir kural olarak Japonya’da şehrin adıyla anılan JR istasyonlari o şehrin en önemli istasyonudur. O çevrede her bir halt vardır ve genelde % 10-20 daha pahalıdır… Bu durum gidilen yerler nüfus olarark küçüldükçe ortadan kalkar ve kritik bir önem taşır.
  5. Her mevsim güzel dense de kışın Tohoku (kuzey doğu bölgesi), yazın (Hokkaido hariç) hemen tüm Japonya çekilmez bir yer halini alır. Adalar ulkesi olan Japonya nemden kışın daha bir soğuk, yazında da olduğundan daha bir sıcak olur… Gelecek olduğunuz tarih bu sebepten önemli… Haziran ortasından temmuz ortasına dek yağmur sezonu… Kapalı hava, ara ara deli yağmur, ağustos boyu nemli deli sıcak, ağustos sonu eylül başı da tayfun sezonudur… En gelinmeli aylar ekim – kasım, nisan – mayıs…
  6. Japonya‘da konaklama, kelle başı 3000 yenden başlar. Zaten 3000 yenin altındaysa ya tuvalet yoktur, ya duş. Konaklama çoğu durumda eşdeğerleri ile kıyasla İstanbul piyasasından ucuzdur. Konaklama seçenekleri içinde Japon işi pansiyon / oteller (ryokan) varsa ve fiyatı uygunsa (biraz daha pahalıdır ama en azından, en gelenekselinden ev yapımı Japon yemekleri (sabah kahvaltısı ve/veya akşam yemeği fiyata dahildir.) hiç değilse bir gecelik de olsa kalınmasını hararetle öneririm. Hele buralarda bir de kaplıca (onsen) varsa ve çekinmeden, utanmadan giderseniz hayatınızın sayılı tecrübelerinden birini de yaşayabilirsiniz…  Bazı kaplıca otelleri ufak aile işletmeleri olup oldukça temiz ve güvenlidirler… Aynı zamanda yazlari bazi tapınaklarda yarım günlük iş karşılığı bedava kalınabilir. Hatta yemek dahil olanlar da var, ama akşam erkenden dönmek gerekir falan filan…
  7. Tahmini günlük harcama ne kadar tutar? Sırt çantasıyla gezmeye alışmış, günde 2 öğünle idare edebilecek biri için ne yiyebildiğinle doğru orantılı… Eğer ben her gün egzotik yerim dersen günde 2500 yen yemeğe, 3500 yen yatmaya, 2000 yen de ulaşıma verebilirsin ki, bu seni bir züğürt turist olarak perişan eder…
  8. Japonya dünyanın açık ara eeeeeeeeeen güvenli, en temiz ülkesi… İstisnasiz her yeri… Hele yabancılar için daha da güvenli…!
  9. Japonya en pahalı ulaşım sistemine sahip ülke… Bu bir acı gerçek. Şehir içinde JR veya metro mesafeye göre değişen ücretlerle taşımacılık yapar ve en kısa mesafe 120 yenden başlar. Metro 300 yene kadar çıkar, çünkü en uzun mesafedeki metro istasyonu aslında hala yakında bir yerdedir. Buralardan daha ötedeki yerlere gidilecekse, başka bir hatta (banliyö) geçmek gerekir ki, her tren şirketi ayrı olduğundan iki hat arası geçiş yapıldığında iki şirkete de parayı basmak gerekir. Ücrette de en çok bu hava parası koyuyor zaten… Şehirlerarası ulaşım ayrı bir felaket…! Yani Tokyo – Osaka arasi 500 km, gün içinde (sabah 5 aksam 9 arası) her 10 dakikada 1 hızlı tren mevcut (şinkansen) Ama fiyatları Türkiye`ye kıyasla uçuk.. Tokyo – Kyoto tek gidiş 13000 yen tutar, rezervasyonsuz 2. sınıfta… Eğer ben yavaş trenle gece giderim dersen 6000 yen tek yön, otobüs de 5000 yen tek yön… Bilet bulabilene, almayı bilene… Uçak kullanma zaten…
  10. Buradaki tren sistemini anlamak Japonca bilmediginiz varsayııyla ilk anda işkence olacaktır. Önceden uyaralım. Tokyo resmen tren ağlarıyla örülü, insan kalabalığı olan aklı başında ama deli bir şehir… Ve bu sehrin aortu JR Yamanote hattı. Yamanote Hattı büyükçe bir çember, yoğun zamanlarında her 3 dakikada bir tren istasyona varmakta. Japonya`nın belki de açık ara en önemli şehir içi hattı. Bu hat bir sebepten durduğunda diğer hatlar da durabiliyor. JR hatları dışında, büyükşehir belediiyesinin işlettiği 13 metro hattı ve özel şirketlerin işlettiği diğer banliyö tren hatları ile Tokyo tren ağları tamamlanıyor… Özellikle havaalanından çıktıktan sonra şehir merkezine gelişin icin bir çok alternatifin arasında en ucuzunu seçeceksinizdir tahminen. Bu seçimi yapana dek azıcık acı çekme riskiniz var… Burada armut piş ağzıma düş yapmıyoruz. Arayın bulun ucuz yolu, sonraki günler için alıştırma da yapmış olursunuz… (Gıcık rehber).
  11. Burada hayat kurtaran turist aparatı JR Japan Rail Pass. Bunun sahibi bir turist bilet süresi boyunca özgür kızdan özgür, seyyahtan seyyah olur. Edininiz. Bundan başka bir bilet daha var, ki bu artık Japonya’nın kurdu olmuş gezginlere yönelik. Adı 18 (jyuu hachi) kippu. Bu çok binişli bir tren bileti, yaklaşık 12000 yene 5 gün boyunca (veya 1 günde 5 kişiye kadar) normal JR trenlerine (şehir içi – şehirler arası trenlere) biniş hakkı veren bir bilet. İlk kullanımdan sonra 10 gun içinde kullanılmalı sanırım. Tarih damgasının atıldığı gün boyu geçerlidir. 00:01 – 23:59 arasında sınırsız kullanım hakkı verir. Bir kişi 5 gün boyunca istediği yerden biner, istediği yerde iner. Eğer şehir içinde değil de kırsalda, ülkenin derinliklerinde gezmekten hoşlanan biriyseniz asıl Japonya`yı bu biletle tanımaya başlarsınız. Hem de süper ucuza gelir…
  12. Japon yemekleri çok değişik ve lezzetli ama önyargısı olmayana… „Ben çiğ balık yemem, domuz zaten yemem, soya sosu sevmem!“ dendiğinde az biraz sıkıntı olabilir. Ama Mcdonald’s her yerde 🙂 Japon yemekleri „Japonya dışında yapılan Japon yemeklerine nazaran“ gerçekten çok lezzetli. Hasbelkader bir yerde denediğiniz Japon yemeğini kendinize kerteriz noktası olarak koymayın. İnanın büyük hata edersiniz. Japonya’da takdim edilen yemekler içinde seçenek ve lezzet çok çeşitli. Teişoku (set menü) mantığıyla hizmet veren restoranlarda bile iyi bir yemek yenilebilir. Sıradan bir öğlen yemeği salata, çorba, ana yemek ve ufak tatlımsı bir şey ve soğuk/sıcak çayla her zaman 1000 yen altında ve Mc Donalds’tan kat ve kat iyidir. Benzer bir akşam yemeği de en fazla 1500 yen civarında tutar… Bu fiyatlar, çok uçmadıktan sonra Tokyo’da da, Hokkaido`da da, Osaka’da da hemen hemen aynıdır. Bu ülkenin en guzel yanı da aynı kalitede hizmet için fiyatların aynı oluşu. Turiste ayrı, yerlisine ayrı fiyat dayatılmayışı …
  13. Japonlar için cana yakın insanlardır imajı vardır. Eh öyledirler ama kendi aralarında veya kendileriyle rahat iletişim kurabilenler ile… Yabancılara karşı çok da yakın davranmazlar. Her şeyden evvel, çekinirler, utanırlar… Şaşırmaya gerek yok… Ne kadar şaşırma desem de boş. Gelince 10000 şeye ayrı ayrı şaşıracaksınız zaten…
  14. Gelmeden „Bir Geyşa‘nın Anıları“nı okuyup, Kitano’nun „The Dolls“unu seyrederseniz başka bir ülkeye mi geldik diye düşünebilirsiniz… Okuyup, izleyip de gelmenizi hararetle tavsiye ederim ama açıkçası o Japonya biraz gizlidir, ortaya kolay kolay çıkmaz… Sabırlı olmayı, aramaya inanmayı gerektirir.
  15. Gelelim dile… Japonca zordur, ama azıcık gayretle bir şeyler olur…Aç ve susuz kalmamanız için once şu 4 cümleyi bir belleyin. Japonca da yazıldığı gibi okunur, ciddiyim. J
  • Konniçiwa
    • Merhaba
  • Ohayou Gozaimasu
    • Günaydın
  • Arigatou Gozaimasu
    • Teşekkür ederim
  • Sumimasen
    • Özür dilerim, pardon

Bunları söyledikten sonra aşağıdan uygun cümleyi seçerek, „Survival in Japan“ oyunumuza başlayabiliriz.

  • Eigo (w)o hanasemaska?
  • İngilizce konuşabiliyor musunuz?
  • Nihongo (w)o wakarimasen.
  • Japonca bilmiyorum.
  • ….kara … made dou ikemaska?
  • …dan …ya nasıl gidebilirim?
  • İçiban çikai eki va dokodeska?
  • En yakın istasyon neresi acep?
  • Kore va ikuradesuka?
  • Bu kaç para oluyokine?
  • Eigono menu ga arimaska?
  • İngilizce menü var mı?
  • Kyo no osusume va nandeska?
  • Günün önerisi/spesiyali nedir?
    • Okuyamadık, anlamadık, seçemedik, sen yap ustam ortaya bi güzellik… donat masayı minvalinde…
  • Omizu kudasai
  • Su lütfen!
  • Aisu (veya hotto) koohi hitotsu…
  • Soğuk (veya sıcak) 1 kahve… (aisu=soğuk, hotto=sıcak).
  • Kaikei kudasai.
  • Hesap lütfen.
    • Bu genelde yok, adisyon alınır, çıkışta kasaya hesap ödenir, hesap isteme adeti yok pek, dolayısıyla bahşiş de yok. Hesap bırakmayın “aynen aa unuttu pek sevgili hatırşinaz müşterimiz, hemen geri götürüp iade edeyim der koştururlar arkanızdan. Koşturtmayın, yormayın garipleri.

Daha ayrıntılı bilgi için buraya gözat.

 Japonya’da Gezmece Tozmaca

Başlamadan önce kendine sor ey yolcu:

  • Merakların neler? Müze mi, tarih mi, doğa mi, gece dışarıda takılmak mı… vs, vs?
  • Ne zaman ve kaç günlüğüne gelecek ve ne kadarlık bir bütçeyle Japonya’da kalacaksın?
  • Daha önce tek başına İngilizce konuşamayanların çoğunlukta (98 %) olduğu ve Latin Alfabesi kullanmayan bir ülkeye gittik mi?

Gelmeden önce kafanızda bu soruların cevaplarını bir sıralayın ve hazırlığınızı bu cevaplara göre yapın. Hazırlığınızın yerinde olduğu (para, zaman ve ön araştırma) varsayımıyla gezme tozma bölümüne geçiyorum.

 Tek tek üstüne destanlar yazdığım rehberlere ek bir de Tokyo için gezi notları sıralıyorum buraya.

Tokyo

Tokyo’da 4-5 gün geçirecek biri için nereleri tavsiye edersin?

Şimdi bu çok zor bir soru… Ne aradiığını sordum ya, bu soruya verdiğin cevabı bilmeden „Ne tavsiye edersin?“ sorusuna cevap vermek çok zor… Müzelerin, elektroniğin, alışverişin, gece hayatının a‘lası Tokyo`da… Ama ben Tokyo’da 4 – 5 gün kalmayı önermem. Başka yere gidecek durumunuz yoksa ve mecburen 4 – 5 gün kalacaksanız ve yürümeyi, fotoğraf çekmeyi seviyosanız :

  1. 1 gün alışveriş mekanlarına (Ginza, Aoyama – Omotesando – Harajuku, Akihabara),
  2. 1 gün JR Yananote Hattı’nın batısına (Tokyo’nun yeni yerlerine Şinjuku‘dan Şinagawa‘ya),
  3. 1 gün Tokyo’nun merkezi ve kuzeyine (Imparatorluk Sarayı, Sumidagawa, Ueno – Asakusa ve Tokyo Sky Tree),
  4. 1 gün Tokyo’nun merkezi ve batısına (İkebukuro, Yotsuya, İidabaşi, 2. Dünya Savaşı’ndan az hasarla yırtmış  semtler Nezu ve Yuşima taraflarına),
  5. 1 gün doğusu veya güneyine (Deniz kenarındaki Odaiba, Şiodome ve komşu kent Yokohama‘ya) gidebilirsiniz…

Tokyo içinde olup da özel ilgi ve değerlendirme gerektiren yerlere de değinmek gerekli sanırım.

Şinjuku ve Şinjuku Gyoen Parkı: Şinjuku daha önce üstün körü değindiğim üzere janjanli afilli mafilli… Şinjuku Gyoen Parkı da fena değil ama daha güzel bir park bence şehrin diger yakasında… Ginza ile Hamamatsuço arasında… Hamarikyu Bahçesi… Bir ufak park. Deniz ve kanallarla çevrilmiş, dibinde dev gibi binalar… Ama tam bir saklı bahçe görülmeye değer… Aslında vakti zamanında shogunlar ördek avlasın diye doğala özdeş bir biçimde yapılmış, 300 yıllık çam agaçları falan harika…

İmparatorluk Sarayı ve Bahçeleri: Hakiki İmparatorluk Sarayı‘na giriş yılın belirli bir dönemi hariç yasak, ama park-bahçe ve meydan yapısı olarak güzel… Kanalları, kuşları, ördekleri, ağaçları ve saray çevresinde dört dönen, koşan, spor yapan, bisiklete binen insanlarıyla park görünümlü canlı bir yaşam alanı haliyle güzel bi yer… Hemen dibinde Japonya’nın en büyük şirketlerinin genel merkezleri, bakanlıklar, meclis, elçilikler ve daha nicesi.. Buranın Japonya‘nın kalbi olduğunu hissettiren şehir silüeti. Bir bakıma eski Sultanahmet – Bab-ı A’li gibi…

Asakusa – Ueno ve Tokyo Sky Tree: Asakusa – Sensoji aynı yerde olan Tokyo’nun en önemli 3 tapınağından biri… Diğerleri Meiji Jingu ve Zozoji… Bence Meiji ve Zozoji daha güzel ama Sensoji daha ünlü.. Bir de ek olarak Kudanşita‘da Yasukuni Tapınağı var ki, kamikaze‘ler için. Savaşta ülkeleri için ölen Japonlara adanmış, aslında ölenler ve defnedilenler arasında savaş suçluları, bir çok milyon Çin’li, Kore‘li ve diğer halklardan insanları kesmiş adamlar var… İlginç bi yer. Gayet militarist, gayet faşist…

Neyse konumuz tapınaklar değil Ueno tarafı. Bu bölgede Ameyoko adında bir açık pazar var. Her ne hikmetse bütün yabancı gezi rehberlerinde övgü üstüne övgü, methiye üstüne methiye almış. Açık yüreklilikle söylüyorum bir bok yok. Hatta resmen Ankara’daki eski Maltepe Pazarı‘nın aynısı, sokaklarda kıyafet, yiyecek, incik boncuk, yığınla hışır nevale, ne ararsan var. İtiraf edelim bir Türk icin hiç yeni bir manzara değil. Çekici olmadığı da kesin, ama hediyelik zerzevat için iyi bir alternatif olabilir. Bence, buradaki dandik zımbırtılara bakmak yerine, buranın hemen dibindeki Ueno Parkı ve içindeki Tokyo Ulusal Müzesi‘ni görmek daha iyice, yok ya ne iyisi, kesinlikle çok daha yerinde! Hatta hararetle tavsiye ederim… Yaz günü serin serin, klimalı klimalı, oh mis! Rahat edersin…

Bir de son imam eklememiz Tokyo Sky Tree var bu yakada. 800 metreyi aşan yüksekliği ile mühendislik harikası orasına bir şey diyemem. Ama o fiyata çıkmam doğrusu. Havanın açık olduğu bir günde, nemin en düşük düzey olduğu kış aylarının sabah saatlerinde güzel bir Kanto görüntüsü vereceğine şüphem yok. Yok da bu tür bir günü yakalamak da yılda 30 – 40 gün. Tamamen bahtınız açık olsun diyorum Hüsna Yengecim, Hayrullah abicim.

Tsukiji Balık Hali: Tsukiji dünyanın en büyük balık hali… Atraksiyon inanılmaz ama en inanılmazi balıkların ya canlı gemilerden hemen oracıkta indirilip önünüze getirilmesi ya da şoklayarak dondurulmuş bir biçimde (misal Portekiz‘den 1 hafta önce tutulup) ulaştırılması… Burada bulunandan daha taze balığı ancak kendin tutarsan yersin… Çok hareketli bir yer, mezat olur Pazar hariç her sabah 5-6 arası, ama çok ayakbağı olan tırt turist kalabalığından illallah demiş işin erbabı. İyisi mi vakitlice gidip, usul usul uzaktan uzağa izleyin olan biteni. Buraya sabah varıp anlamayacağınız mezatı izlemek yerine, hal çevresinde daha guzel şeyler yapabilirsiniz. Mesela, halin yanıbaşındaki ufak işletmelerde 1 saat kuyrukta bekler en taze balıktan mamul, en hakiki suşileri, saşimileri tadabilirsiniz… O bakımdan önemli, ama sabah 5`te orada olamam derseniz o da gayet normal… Bir suşi için değmez bu kadar eziyete, şehrin kalanına dağınık suşiciler de sonuçta sabah 6`da buradan alıp, açıyorlar dükkanlarını… Sabahki balık o gün içinde servis ediliyor en nihayetinde, elbette fark vardır ama, acemiye sorsan degişmez tadı…

Harajuku, Omotesando ve Aoyama: Harajuku ve Aoyama ayrı dünyalar… Harajuku’daki liselileri ve tiplerini görmek, absürd kılıklarına alışmaya çalışmak, hatta ne olur fotoğrafımı çek bakışlarıyla yanıp tutuşan karakterlerle (5 – 6 sene önce yamambalar demiştim, bak güncellemeye) tanışmak inanılmaz deneyim… Tuhaf bir ruh hali var buraların. Alışveriş ve gösteriş histerisine kapılmış sayısız ergen. Gün içinde hareketli, capcanlı yerler… Hava kararınca akşam 8’de in-cin top atan Takeşita Sokağı ve sokağın yaş ortalaması 14 olan sakinleri.

Burayla taban tabana zıt, hemen 500 metre ötede Omotesando ve Aoyama da muhakkak görülmeli. Harajuku ile coğrafi – fiziksel hiç bir sınır olmamasına rağmen, bu kadar kısa mesafede kesin çizgilerle ayrılmış bir başka moda akımı görmek dudak uçuklatıcı. Kısaca buralara gelmek lazım azizim… Lafla peynir gemisi yürümüyor…

Tüm bu karmaşa içinde „Benim ne işim var burda“ çığlığı atanlar da olabilir. Kendilerine en yakın kaçış noktası olarak Yoyogi Parkı ve Meiji Jingu Tapınağı’nı öneriyorum. JR Harajuku istasyonun hemen arkası zaten.

Akihabara, Ginza, Korakuen, Roppongi: Akihabara, ya da daha bilinen adıyla Electric Town… Bundan 5 yıl öncesine kadar büyükçe bir alanda tamamen elektronikle ilgili neşriyatın satıldığı, bir de üzerine akıl almaz bir kalabalığın toplaştığı bir semtti. En ucuz ve en geniş kapsamlı elektronik eşyalar burada bulunurdu… Uygun fiyatla kuru pil de, plazma tv de alınırdı… Şimdi ise anime karakterlerinden başka aman da aman bir şeyin olmadığı, irili ufaklı sayısız maid cafeler ve buraların acınacak durumdaki müşterileri dışında bir haltı kalmamış bir kayıp dünya. Cazibesi kalmadı…

Burası için geçerli olan geriye gitme, asıl kişiliğinden uzaklaşma Ginza‘da daha beter göz önünde… Eskiden İsetan, Matsuzakaya, Takaşimaya, Gucci, DKNY vb. sıralanmışken, şimdilerde Uniqlo ve H&M buranın ağa babası. Bir zamanlar burası Tokyo’nun Paris‘e inat önceleri uyduruktan yarattığı, sonraları hakikisini geçen Champs Ellysee’si idi… Şimdi bu Şanzelize (böyle yazınca da oluyor sana pavyon) Omotesando’ya taşınmış durumda. Ama yine de gece şehri kapladığında, buradaki eğlence kültürü apayrı dünyalar yaratıyor. Çoklukla Japonlara, bol bol da parası olanlara.

Son olarak da şehrin savaş sıraında daha az zarar görmüş kesimlerine değinelim. Korakuen, Nezu ve yöresi Ueno Parkı’nın diğer yakası aslında. Eski Tokyo mahalleleleri… O civarlar (Nezu, Nippori, İidabaşi, Korakuen falan) 2. Dünya Savaşı`nda pek fazla zarar görmeden, göreceli olarak kurtulmuş bir bölge. Tapınaklar, bahçeler, parklar ve evler (tabi yıkılıp bina olmadıysa) her şey eski ile daha uyumlu… Bir de yenilik isteyenlere Tokyo Dome önerimiz var Suidobaşi’de… Yer kullanımında son nokta olduğundan mimariye ilgi duyanlara önerilebilir.

Tüm bu yerler sakin gündüz gezmelerinden ibaretti. Biraz da hava karardıktan sonra olabileceklere bakalım. Yani clubları unuttum sanmayalım…

Bence en iyi club Şibuya’daki „Womb“ olsa da, bütün yabancılar Roppongi‘ye takılır. Çünkü bok var! Roppongi, Hub, Motown, Lexington Queen, Cafe Latino, GasPanic gibi deli kalabalık ve farkli alt kültürleri barındıran yapmacık bir eğlence mahallesi, ama Japon görmek daha zor bu civarda… Hemen dibinde Tokyo Tower var, Roppongi Hills var, Midtown var… Hani turistik takılayım, alışveriş yapayım diyenlere alternatif de yok değil…

Ya hep Tokyo mu?

Elbette değil, bunun için ayrı ayrı rehberler aşağıda sıralı.

Bu rehbere Tokyo’yu bu kadar eklememdeki sebep Tokyo’nun bir gezi rehberine sahip olmayışı. Tokyo adına en fazla yukarıdaki gezi notlarını ekleyebilrdim. Açıkçası Tokyo’ya dair notlar bir rehber olmaktan uzak.

Diğerleri dolu dolu rehberler. Okinawa – Nagasaki biraz zayıf o kadar.

Umarım güncelleme sonrası yeni yapısıyla Japonya Gezi Rehberi daha çok işe yarar…

Bol anılı, dolu dolu gezmeler, tozmalar!

27 comments on “Japonya Gezi Rehberi – 2013 Sürümü

  1. Ali
    March 21, 2017

    Merhaba hocam, blog harika tebrik ederim. 4 Mayıs’ta Tokyo’ya uçuşum var ve takvimden anladığım kadarıyla Hokkaido adasında cherry blossom görme şansım var hala. Hokkaido içi 3 günlük bir zamanım var. 1 günü Hakodate, 2 gününü Sapporo’da geçirmeyi düşünüyorum ama blogunuzu keşfedince işin üstadı olan size sormak istedim. Acaba bunun yerine 3 günü de Sapporo ya da Hokkaido’da geçirmem daha mı mantıklı? Ada için 3 günlük zamanı en iyi nasıl değerlendirebilirim? JR pass’ım var, trenle gidiyorum. Cevap verebilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

    Like

  2. gamze erdogan
    November 20, 2016

    muhtesem, cok faydali oldu..

    Like

  3. Hale
    March 3, 2016

    Müthiş bir rehber hazırlamışsınız!!! Çok teşekkürler, çok faydalanacağım.

    Like

  4. Ahmet Bütüner
    March 7, 2015

    Selam, keyifli anlatım ve doyurucu bilgiler için teşekkürler. Biz 28 Mart haftasında geleceğiz sakura için, inşallah çok geç kalmış olmayız. Eşimle bir akşam karar verip bilet aldığımız ama hotelleri ayarlamayı unuttuğumuz için kalacak yer bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. (bunu iç dökme olarak algılayabilirsin:)) Toplam 7 günde Tokyo-Osaka-Kyoto yapacağız ama Tokyo-Osaka arasını ucakla mı yapsak, trenle mi yapsak bilemedik, önerin ne olur? Ayrıca trende yer yok gibi bir ihtimalden kurtulmak için ne yapmalı, onu hiç çözemedim, hiç bi internet sitesinde… bu konularda yardımcı olabilirsen çok sevinirim.. tekrar teşekkürler…

    Like

    • @semihsunkar
      March 7, 2015

      Sakuralar içın link: http://sakura.weathermap.jp/

      Buradan çiçek açma zamanlarının tahminlerini görebilirsiniz. Büyük olasılıkla yakalarsınız.

      Tokyo içinde Kamata dolayları ulaşım olarak kolay olsa da Tokyo merkezden çok Yokohama’ya yakın olduğundan otel bulmak açısından işinize yarayabilir.

      Bundan başka Kyoto içinde otel bulmanız bu kadar kısa sürede hemen hemen imkansız. Osaka’da arayın. Özellikle JR Rail Pass alacaksanız JR hatları yakınındaki (Umeda, Nanba) otellere bakın. JR Rail Pass almayız derseniz (ki almamak büyük hata olur), Hankyu veya Keihan tren hatları ile Osaka’dan Kyoto’ya 40 dakikada ucuza gidebilirsiniz. Bu hatların üzerindeki istasyonlar (misal Kyobashi) ve çevresi de kalmak için uygundur.

      Son olarak trende yer olmama gibi bir durum olsa da binememek gibi bir durum olmaz. Ayakta da binilebilir. Kimi vagonlarda rezervasyon gerekli değildir. Binecek olduğunuz istasyon Tokyo istasyonu olursa, tren kalkış saatinden 30 dakika kadar önce platformda sıraya girer, beklerseniz, muhakkak oturacak bir yer bulursunuz.

      Tokyo kalkış saati sabah 6-7 arasında olan şinkansenler çok kalabalık olur. Akşam da son tren epey sıkıntılıdır.

      Uçak önermiyorum kesinlikle.

      Like

  5. Pingback: Japonya’da Ucuz Tren Biletleri – Bölüm 1 | ...S.a.S...

  6. Uğur Keçecioğlu
    May 19, 2014

    Semih bey, ben ve eşim Japonya ya gitmek istiyoruz, uçak sorunu çözeriz ama ingilizcemiz bizi orada kurtarmaz. japonya’da bir hafta veya 10 günlük bir süre için bizi anahtar teslim gezdirecek ve Türkçe anlatacak kişi/kurum var mıdır ? Nasıl irtibat kurabiliriz. ?
    Teşekkür ederim.
    Uğur Keçecioğlu

    Like

    • @semihsunkar
      May 19, 2014

      Ugur Bey,

      Ilginize tesekkurler.
      Kimlerin bu konuda yardimci olabilecegini kestirmek guc ancak Japonya’daki Turk Ogrenciler Dernegi’ne email atarsaniz size yardimci olacak birileri bulunabilir kanaatindeyim.

      dernekjp@gmail.com

      Kolayliklar dilerim.

      Like

  7. Erdem
    March 26, 2014

    biletin mail adresine gelen örneğinin çıktısını alsam yeterli mi?

    Like

  8. Erdem
    March 25, 2014

    merhaba abi, japonya’ya thy’den tek yön bilet alıp peach aviation üzerinden osaka-seul dönüş bileti alsam bir problem yaşar mıyım? bir de sınırda ne tip sorular soruyorlar daha da önemlisi bizim nasıl cevaplamamız lazım. teşekkürler.

    Like

    • @semihsunkar
      March 25, 2014

      Bu arada Seul sonrasini takmaz muhtemelen, ama Japonya’dan ayrilacagin tarihi net bir bicimde gostermen beklenebilir. Bunun icin de Peach biletlerini gostermen gerekebilir. Yaninda bulundur.

      Normalde sorun olmaz. Fatsa’li falan degilsen tabii.

      Like

  9. hakan
    March 24, 2014

    tarih 17 mayıs, sakuralar için mayıs başı deniyordu sanki..

    kyotodan osakaya gitmek için şinkansen mi kullanılmalı? anlamadım şimdi :S

    tokyodan kyotoya gidip orda 2 gün kalıp sonra osaka havaalanına giden 2 kişi tek yön bilet mi almalı yoksa JR pass mi , ne dersiniz?

    gerçekten zormuş..

    Like

    • @semihsunkar
      March 24, 2014

      http://www.hyperdia.com

      buradan tren saatleri ve rotasini, ucretini gorebilirsin.

      JR Pass almaniza gerek yok. Kyoto – Osaka arasi normal trenlerle 45-50 dk, 500 yen gibi bir para. Havaalanina da ulasim rahat, Kyoto Gezi Rehberi’nde ayrintili ulasim ornekleri var.

      Bir de Mayis’ta sakura olmaz. Bu haftasonuna kadar soldu gitti bitti…

      Like

  10. hakan
    March 24, 2014

    rehber için teşekkürler, yalnız bu tren olayını pek anlayamadım.. şimdi bir en hızlı tren var ki bunun adı şinkansen, sonra şehir içinde yer altından giden metro ve yer üstünden giden trenler mi var?

    1-biz şimdi tokyodan kyotoya şinkansen ile gideceğiz, kyotada gezip sonra osakadan uçakla güney koreye gideceğiz. sadece bu kadarlık şinkansen gezisi için bir haftalık japon rail pass almayalım değil mi? ne alalım o zaman , 18 kippu ile şinkansene binilmiyor..

    2- japonyaya gitmişken nozomiye binmesek de hikariye binsek türkiyeye dönünce keşke dermiyiz?

    Like

    • @semihsunkar
      March 24, 2014

      Valla tren olayı karışık.

      Japonya’da trene binmek adlı fasikül var onun için 🙂

      Süper ekspres = şinkansen
      Tokyo Kyoto arası buna bineceksiniz.

      JR Japan Rail Pass Tokyo ve Kyoto arası git gel yapmayacaksanız pahalı olur. (Japonya’da ulaşım ücretleri bu da bir diğer fasikül) 🙂

      Metro ve şehir içindekilerde şinkansen yok pek tabii. Bunlarda (JR hattı olmak zorunda değil) yerel biletlerden alacaksınız. Günlük passlar da kullanabilirsiniz.

      18 kippu işinize yaramaz. O ileri seviye, Japonya’da “kaşarlanmışlar” için.
      ,
      Nozomi ile Hikari veya Kodama aynı tren setlerini kullanır, hiç bir fark yok. Arada durduğu istasyon sayısı farklı o kadar. Keşke demezsiniz.

      Like

      • hakan
        March 24, 2014

        JR pass pahalı olursa tokyo kyoto arası tek seferlik şinkansen bileti mi alacağız o zaman?

        bir de böyle huzur dolar mıyız gelsek 🙂 çok lazım da .. öyle çiçekli bahçeler vs.. var dimi gerçekten 🙂

        Like

        • @semihsunkar
          March 24, 2014

          Tek yön 12500 JPY gibi bir para. JR Pass 27000 matematiksel olarak kümede kalma sansiniz var.

          Huzur konusunda da bir sabah 8 treniyle Shinjuku”ya gelmeni oneririm Keio, Odakyu hatlariyla, Cicek bocek icin acilir.

          Mevsim ne zamandi?

          Bu hafta gidecek olsaydiniz Kyoto’da Sakuralar acmis, ortalik gelin gibiydi. Kaciracaksiniz sanki.

          Like

  11. Nomin
    March 16, 2014

    japan rail free pass nerden temin edebiliyoruz acaba? bu tokyo- osaka shinkanzenlere de ücretsiz gidebilecegğim anlamına mı giriyor?

    Like

  12. Efe Meriç
    February 13, 2014

    Biz de bu Nisan’da gitmek istiyoruz. Ve yazdıklarınız cidden müthiş. Ellerinize sağlık. 14 gece kalacaz toplamda. Acaba buradan JPY götürmemizi mi, ordan dolar/euro ile JPY almamızı mı, yoksa TL ile JPY almamızı mı tavsiye edersiniz? Sevgiler

    Like

    • @semihsunkar
      February 13, 2014

      Türkiye’den alin yeninizi dogrudan degisim ücretinden.

      Ama elinizde varsa USD getirin. EURO da olur ama cok da iyi oranlar beklemeyin.

      Narita’da degisim cok kolay ve hizli. Sehir merkezinde döviz bürosu bulmaniz daha güc…

      https://buy.travelex.co.jp/jajp/Purchase

      Like

  13. Olcay
    November 5, 2013

    Rehberinizi beğendim. Bir kaç ekleme yapmak istiyorum.
    Eğer havaalanında Tokyo’ya giderken Next (Narita Express) trenlerini kullanırsanız biletinizi gidiş dönüş alın. Takribi 55 dolara geliyor ama 20 dolar değerinde suica kart (bizdeki akbil) hediye ediyorlar. Bu sadece yabancılara özel bir kampanya, o nedenle pasaportunuzu istediklerinde şaşırmayın. Ben Tokyo’da hiç metroya binmediğim için suica kartı hiç kullanmadım. Dönüşte havaalanında kartı iade ettiğimde 11 dolar geri verdiler.
    Metro’ya ihtiyaç duymamamın sebebi ise bisiklet kiralamış olmamdır. Tokyo düz bir satıh üzerinde ve vitessiz bisiklet kullanması çok kolay. Kiralama ucuz. Ben Asakusabashi tren istasyonu yanında bir yerden kiraladım ve üyelik 5 dolar, günlük kira 2 dolardı.
    Ayrıca Asakusa tren istasyonu yanındaki iskeleden kalkan teknelerle nehir turu yapmayı unutmayın.

    Like

    • @semihsunkar
      November 5, 2013

      Şahane bilgi için teşekkürler.
      Turist olarak gezip, görmenin faydaları.

      Like

  14. Nihon
    September 7, 2013

    Para şeysini yazmayı unutmuşsun ama. örneğin 2000 yen 20 dolar ediyor yani 40 lira.

    Like

  15. Pingback: JR Japan Rail Pass | ...S.a.S...

  16. Pingback: Japonya Gezi Rehberi – 2006 Sürümü | ...S.a.S...

Yorumlarınız için...!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bana Ulaşmak İçin

semihsunkar(at)gmail...
Hemen hemen 7/24!

ZİYARETÇİLER

  • 630,133 kere geldiler...!

İçindekiler