Önsöz
Yalnızca Japonya’ya ve hatta yalnızca Tokyo’ya adanmış, okur olarak kısa süreliğine gelen turistleri hedef seçmiş cilt cilt rehber kitap varken, neden bu rehberi yazmaya karar verdim kısaca değinmek isterim.
Öncelikle uzun süre Tokyo’da yaşamış biri olarak, Japonya genelinde gittiğim hemen her yer, bir ön hazırlık ardından, yalnızca gezi amacıyla gittiğim, gezgin ruh hali ile bulunduğum yerlerdi. Yaşamın içine girmek, yerleşik bir “yerli” gözünden mekanları ele almak gibi bir düşüncede olmadım. Bu blogda yazan tüm gezi rehberleri aslında avare turist olarak gözlemlediğim, günlük yaşamın koşturmacasından uzak, sığ mı sığ yazılardan oluşmakta. Ancak, Tokyo’da aynı yaklaşımı sürdürmem çok zor. Birincisi burada turist olarak hiç bulunmadım. İkincisi yaşamın içinde, belki de turiste en uzak gelen noktalardan bazılarını görme şansım oldu ve turistik bakış açım kayboldu. Bu yüzden turistik amaçlı saf bir gezi rehberi yazmam pek mümkün değil. Haliyle de bir Kyoto Gezi Rehberi, bir Hokkaido Gezi Rehberi tarzı 3 gece 4 günlük tur planı yapmaktan kaçınıyorum.
Ayrıca, Tokyo’nun fiziksel şartları, geçmişi, konumu ve bulunduğu alanın büyüklüğü bu rehberi yazmaya engel teşkil ediyor. Yayıldığı alan itibariyle, ortaklaşa hayat sürdüğü çevre vilayetleri de işin içine kattığınızda, dev bir megapol. İşte bu devasa megapolü hangi sınırlara sığdırırsanız sığdırın, hangi bakış açısına uydurursanız uydurun, iki başlık altında toparlamak imkansız. “Ben topladım oldu!” diyen babayiğitlerin derlemelerinde bile eninde sonunda, bir yerlerde hemen hemen hiç değinilmemiş bir köşesi kalacaktır Kanto’nun.
Kısaca, bu rehberde, uzun süre Tokyo’da yaşayan birinin gözünden, “Tokyo nasıl bir yerdir?” sorusunun cevabını bulacaksınız. Bu, sığ bir rehber yazmaktan daha değerli gözümde. Yer yer görülmeye değer yerlere de değineceğim elbette ancak, önceliklerinizi belirleyip, gezi planını oluşturmak tamamen size bırakılmış.
Bu sefer, şu ana kadar izlediğim, tek taraflı etkileşimsiz yazı yazma düsturumu bozuyorum. Sınırları çok geniş olan Tokyo (Gezi) Rehberi’nde kaybolmak sanırım işten bile değil. Bu nedenle “yazı dizisi” halinde ilerlemek düşüncesindeyim. Bu hem yazmayı, hem okumayı kolaylaştırıyor sanki. Aklımda belirli bir bölüm sayısı ve yazı şablonu da yok bu sefer. Yani nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenilir türü bir yazı olmayacak. O nedenle başlık Tokyo (Gezi) Rehberi.. Bir deli bir kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış misali arada uydurabilirim, uyutabilirim, karmaşada kaybolabilirim, yorumlarınız ile yön verirseniz çok daha yararlı bir rehber ortaya çıkabilir. Bakalım kaç bölüme kadar gidecek.
İlk bölümle başlayalım. Bölüm 1 – Tokyo’yu “Tokyo” Yapan Ne?
Pingback: Bölüm - 9: Tokyo Ayaklar Altında..! - Japondan
Pingback: Bölüm 10: Tokyo Gerçekten Pahalı Mı? - Japondan
Pingback: Tokyo'da Japon Mutfağı Dersleri - Japondan
Pingback: Japonya Gezi Rehberi - 2013 Sürümü - Japondan
Pingback: Kanazawa Gezi Rehberi | Ailenizin Japonu!
Pingback: Bölüm – 9: Tokyo Ayaklar Altında..! | ...S.a.S...
Pingback: Tokyo gerçekten pahalı mı? | ...S.a.S...
Pingback: Tokyo’da Japon Mutfağı Dersleri | ...S.a.S...
Pingback: Japonya Gezi Rehberi – 2013 Sürümü | ...S.a.S...
Pingback: Blog Yazarlığından İnsan Pazarlığına « …S.a.S…
Pingback: Japonlarla İş Yapmak « …S.a.S…
Nereye sormam veya nereye yorum atmam gerektiğini bilemedim ama önsöz’ün yazıldığı tarihe bakılırsa yeni başlanmış harika bir Tokyo -ve Japonya- rehberi burası. Ben biraz sondan başlayarak okudum, merak ettiğim soruların bir kısmına yanıt buldum ama bazılarına bulamama sebebimi de dediğim gibi yeni başlanmış olduğuna yoruyorum. Kısaca o yüzden bu başlığa yorum atmak istedim.
Bir sorun çıkmazsa 1 haziranda binip 2’sinde Tokyo’da olacağım. O yüzden bu blog benim için hayat kurtarıcı niteliğinde değerli. Hem üslubdan belli olduğu gibi keyifle yazılmış hem de keyifle okutturuyor her yazınız.
Japonca öğrenmek için şimdilik 3 aylığına geleceğimden aklıma takılan ve beni daha gitmeden kaybolmuş gibi hissettiren endişelerim var. Farkındayım uzun süredir Tokyo’dasınız o yüzden sizden, Tokyo’ya ilk geldiğinizde bilmeniz gerekenler; Metrolar, otobüsler, taksiler…vs gibi bilinmesi gereken temel sorunları yazmanızı kesinlikle beklemiyorum. Hatta yanlış anlaşılmasın Tokyo’ya geleceğim bana yardım eder misiniz yorumu ‘kesinlikle’ değil. Aksine Türklerle karşılaşmazsam benim için çok daha verimli olacağına inanıyorum.
Umarım ilerki yazılarınızda ulaşım, kaybolma gibi sorularıma biraz da olsa yanıt bulabilirim. Klavyenize sağlık, takipteyim 🙂
LikeLike
mesaj alinmistir hustin… 😉
LikeLike
Pingback: Bölüm 1 – Tokyo’yu “Tokyo” Yapan Ne? « …S.a.S…