Ailenizin Japonu!

Japonya'ya dair "kulaktan dolmayan" bilgiler

Türklerin Suşi ile İmtihanı


Bu sefer bir ilke imza atarak blogumuza misafir yazar alıyoruz. Önceki yazımda bahsettiğim Japon yemekleri için “senin seçmen pek Türk damak tadına uygun değil” eleştirisi almıştım. Ben de “tamam o zaman bir sonrakinde senin fikirlerini yazarım!” dediğimde, bu kadar keyifli bir suşi hikayesi çıkacağını tahmin edememiştim. Uzun lafın kısası uzun zamandır Japonya’da olup gerçekleri dobra dobra yazan Tuncer Baykaş‘ın kaleminden suşi rehberi.

Ek’te verili liste yine benim tarafımdan oluşturuldu. Tuncer’in damak tadı metinde, benimkisi listede… Allahım iyice japon olup çıkmışım haberim yok…


1) Haşi (çibuk) şart midur? Değildur da. Bir Japon atasözü(!) gelecekte diyecek ki, “tavuk, suşi, kelle bunlar yenir elle”. Eğer ben o çubukları kontrol edemiyorum diyorsaniz, rahat rahat elinizle yiyebilirisiniz. Bununla beraber çoğu Japon suşilerini çubukla yer.

2) Wasabi cok asabi mi? Has wasabi, iyi bir ustanın elinde güçlü bir silaha dönüşebilir. Eger hardalla aranız yoksa, az wasabili isteyin. Yoksa bütün sinüsleriniz açılır. Wasabinin gücüne inanmıyorsanız, google hazretlerine sushi roulette’i sorun.

3) Wasabinin hastasıyım, soya sosunun içine doldurayım mı? Saşimiyle olur da, suşi ile olmaz der ustalar. Yine de gittiğiniz suşiya’nın (suşici) kalitesine bağlı olarak yapabilirsiniz.

4) Soya sosunda balık olsam mı? Olun ama soya sosunda pirinç olmayın. Suşinin sadece balık tarafi soya sosuna batırılmalıdır. Bunu elle yapması kolay, haşi ile yapması ustalık gerektirir.

5) Suşi bekleme yapmaz! Eğer lüks bir restorandaysanız, önünüze gelen suşiyi bekletmeyin, Hattori Hanzo’nun kafasını attırmayın. Ustalarına göre suşi önünüze konur konmaz tadını kaybetmeye başlar, ne kadar çabuk yerseniz o kadar iyi.

6) Yanında ne içcez peki? Sushi-ro benzeri 100 yen suşiyalarda Nihonça (yeşil çay) bedava olarak gelecektir. Alkol alıcam diyorsanız, degüstatör Semi-sama’nin sake yazısını okuyun.

7) Masada gari (zencefil turşusu) buldum ne yapayım? Kendileri suşi arası yenmek üzere oradalar. Böylelikle farklı suşi tadları karışmaz.

8) Ortaya suşi tabağı geldi kendime suşi nasıl alıcam? Japon usulü der ki, çubukların ters tarafını kullan ki, double dipping olmasın.

9) Masaya oturduğunda havlu verecekler sakın şaşırma. Japon adeti olarak ellerini temizlemen icin ıslak havlu gelecek ellerini sil ve güzelce katla.

10) Çok konuştun, ne yiyelim? Türk olarak, pişmişlerden başlayabilirsin. Ebi olur, ama ebi olur, saba genelde pişmiş olarak gelir. Seni rahatsız ediceklerini zannetmem. Sonra bildiğin balıklara geç, ton (maguro), somon (sake) uygun olabilir. Tatlı niyetine omletli suşi gelecek. Onu da rahat rahat yiyebilirsin.

11) Suşi’de yenilik olur mu? Olur, çocuklar rahat rahat yesin diye bugün sushiro gibi suşiciler, patlıcanlı, janbonlu, köfteli suşileri sunmaktalar. Yaşlı Japonlar bu durum için “cuk cuk cuk” demekteler.

5 comments on “Türklerin Suşi ile İmtihanı

  1. Pingback: Japonya’nın Yöresel Yemekleri - Japondan

  2. Pingback: Kanazawa Gezi Rehberi | Ailenizin Japonu!

  3. Pingback: Japonya’nın Yöresel Yemekleri | ...S.a.S...

  4. Pingback: Japonya Gezi Rehberi – 2013 Sürümü | ...S.a.S...

  5. Pingback: Sağlığa Zararlı Japon Yemekleri « …S.a.S…

Yorumlarınız için...!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on March 9, 2012 by in Japon Mutfağı Rehberi and tagged , , , , , , , , .

Bana Ulaşmak İçin

semihsunkar(at)gmail...
Hemen hemen 7/24!

ZİYARETÇİLER

  • 630,213 kere geldiler...!

İçindekiler