Epey uzunca bir süredir Japonya’ya turist olarak gelenlerden; ya da gelmiş olup da temsili bir tadı, ürünü hatıra olarak götürmek isteyenlerden, “Japonya’da ne yesek?”, “Oradan ne getirsek?”, “Japonya’nın nesi güzel?” türünde sorular gelmekte.
Burada bir tek suşi yok, her yenen nane sağlıklı değil diyerek adamakıllı cevap vermek istesem de her gelen, bir diğerinden farklı bir şehre geliyor, veya farklı bir mevsimde bulunuyor. Tahmin edersiniz ki, yerine göre tadılması farz olan ürünler değişiklik gösteriyor.
Daha önce, en genelinden Japon Mutfağı ile ilgili bir iki yazı yazmıştım. Ülke geneline yayılmış ve hakkıyla nam salmış yemekleri değerlendirmiş olduğum o listeden başka, bu kez daha “yerel lezzetlere” değinmek istiyorum. İlk kez tadacaklar önceki listeden başlasınlar. İşin erbabı olanlar buradan sonra takılabilirler.
Yöresel ya da Yöreselmiş Taklidi Yapan Japon Yemekleri
Ülke 4 büyük ada üzerine konuşlu. Kuzeyden güneye değişen türlü mevsimlere ev sahipliği yapıyor. En uç noktaları arası 3000 km gibi çok uzun bir mesafe ile ayrılmış bile olsa; her adanın huyu suyu farklı, yetişeni, tutulanı ayrı bile olsa yemek kültürü, aynı dil gibi. Hemen hemen tek tip!
Nasıl bir dilin farklı ağızları, lehçeleri varsa -bazı kelimelerde değişiklikler, ekleme veya çıkarmalar varsa- Japon yemeklerinde de yöreye bağlı küçük eklemeler, çıkarmalar, ufak uyarlamalar var. Ama yine de, yemeklerin temel girdileri (kökleri), hazırlanışı (dil bilgisi) ve ikram şekli (ifade edilişi) olabildiğince benzer. Standart bir tornadan çıkmış gibi. Bir süre geçtikten sonra menüde çok aykırı bir isim bulmuş olsanız bile, gelecek şeyi az çok tahmin edebiliyorsunuz.
Taklitçiler
Bilhassa Japon Mutfağı içinde bazı yemekler artık her yerde yapılmakta ve tüketilmekte. Yöresel isim almış bile olsalar, farklılıkları içine katılan bir tek malzemeye kadar inmiş, neredeyse birbirinin kopyası haline gelmiş yemekler. Çok şaşırtmıyor.
Bu yemekler için Japonların “Yerel Gurme Tatlar (ご当地グルメ)“ minvalinde bir terimi var. O kadar sık karşılaşılan yemekler ki, yer adlarıyla beraber ifade edilenleri artık yemekle ilgili bir özellik belirtmekten uzaklar… 4 ada, 47 vilayette akıl almaz bir enflasyon var. Yerel Gurme Tatlar listesinde bol bol yer alan yemekler şöyle:
Bu yemekler arasında takdire şayan olanlar muhakkak var. Ama bir tek ramen için en az 80 çeşit, yakisobaya, udona 40 ayrı tarif verirsek ne bu liste biter, ne de bir anlamı kalır.
Taklitlerimizden Sakınınızcılar
Taklitçilerinin çokluğu nedenle, yaygın bulunanlardan çok, bulunması ve tadılması için özel bir çaba gerektiren yemekleri burada ayrıca listelemeye çalışacağım. Listeye aldıklarım en, öz, hakiki yöresel tat olarak kabul edilenlerden ibaret. Elbette gerçekte bundan daha çok olmalılar.
Vilayeti | Yerel Yemeği | |
Japoncası | Genel Olarak İçeriği | |
Aiçi | Miso katsu | Misolu domuz kızartması |
Akita | Kiritampo | Şişte pirinç |
Aomori | Senbeijiru | Balık çorbası |
Çiba | Namerou | Misolu balık köftesi |
Ehime | Jakoten | Kızartma balık köftesi |
Fukui | Saba no heşiko | Uskumru tuzlama |
Fukuoka | Hakata ramen | Erişte (en öz hakiki ramen) |
Fukuşima | Nişinno Sanşo zuke | Ringa salamurası |
Gifu | Keiçan | Sarımsaklı tavuk kavurma |
Gunma | Kamameşi | Güveçte sebzeli pilav |
Hiroşima | Hiroşima yaki | Hiroşima usulü okonomiyaki (Japon pizzası) |
Hokkaido | Jingizukan | Kuzu kavurma |
Hyogo | Akaşi yaki | Akaşi usulü okonomiyaki |
İbaraki | Anko Nabe | Keşişbalığı güveci |
İşikawa | Jibuni | Ördek yahnisi |
İwate | Wanko soba | Tek lokmalık soba |
Kagawa | Sanuki udon | Hakiki buğday eriştesi |
Kagoşima | Satsumaage | Derin yağda kızartma balık köftesi |
Kanagawa | Namaşirasu don | Pilav üstü yavru balık |
Koçi | Katsuo no tataki | Terbiyeli ızgara palamut |
Kumamoto | Karaşi renkon | Hardallı renkon |
Kyoto | Kaiseki ryori | Törensel Japon Mutfağı |
Mie | Tekone zuşi | Karışık suşi kasesi |
Miyagi | Gyuutan | Izgara dana dili |
Miyazaki | Miyazaki no sumibiyaki | Güney usulü közde tavuk |
Nagano | Şinşuu soba | Hakiki soba |
Nagasaki | Nagasaki çanpon | Tabakta sebzeli, etli erişte |
Nara | Miwa somen | Miwa yöresi soğuk eriştesi |
Niigata | Noppei jiru | Susamlı sebze çorbası |
Oita | Tako jiru | Ahtapot Çorbası |
Okayama | Hiruzen okowa | Fasulyeli pilav |
Okinawa | Goya çanpuru | Acı kabak yahnisi |
Osaka | Okonomiyaki, Takoyaki | Japon usulü pizza, ahtapot topu |
Saga | Yobiko no ika ryori | Yobiko usulü kalamar yemekleri |
Saitama | İgamanju | Tatlı fasülyeli pirinç keki |
Şiga | Funa zuşi | Sazan salamurasından suşi |
Şimane | Tai meşi | Pilavüstü ızgara mercan |
Şizuoka | Unagi no kabayaki | Pilav üstü ızgara yılan balığı |
Toçigi | Gyoza | Japon usulü kızartma mantı |
Tokuşima | Sobagome zosui | Sebzeli kara buğday çorbası |
Tokyo | Monja yaki | Tokyo usulü okonomiyaki |
Tottori | Matsubagani ryori | Kar yengeci yemekleri |
Toyama | Masuzuşi | Alabalık suşisi |
Wakayama | Kujira no tatsuage | Derin yağda kızarma balina |
Yamagata | Tamago konyaku | Yabani patates kökü |
Yamaguçi | Fugu ryori | Balon balığı yemekleri |
Yamanaşi | Houtou | Et suyuna erişte |
Yöresel Japon Yemekleri‘nin sıralı tam listesi için efenim biyruuun…!
Sonsöz
Yemekler için listenin ilk sütununu oluştururken, arada bu yemeklere tadını veren, sebze meyve veya diğer ürünleri de listelemenin doğru olacağına kanaat getirdim. Bu da listeyi “Nerenin nesi meşhur?” haline çevirdi. Orijinal kaynak için buraya bakabilirsiniz.
İşinize yaraması ümidiyle…
Pingback: Kanazawa Gezi Rehberi | Ailenizin Japonu!
Pingback: Hiroşima Gezi Rehberi | Ailenizin Japonu!