Ailenizin Japonu!

Japonya'ya dair "kulaktan dolmayan" bilgiler

10 Yılın Ardından – Bölüm 4: Japonya’da Yaşamak Mı?


Japonya’nın getirilerini, götürülerini sıraladıktan sonra, geriye bir tek soru kaldı: Japonya’da yaşamak mutlu ediyor mu?

Karşılaşılan onca sorunu, üstünden gelmek için verilen onca mücadeleyi düşününce, bu soruya 10 yıl sonra bile cevap vermek güç. Japonya’da yaşamak -diğer gelişmiş ekonomilerde yaşayan, iştaşlarınızla, yaşıtlarınızla kıyasla- size harcadığınız emeğin karşılığı olarak;

  • Malk, mülk sağlamıyor. Eğer mutluluğu parada, pulda arıyorsanız.
  • Bulunmaz bir ortam vaad etmiyor. Eğer şan, şöhret arıyorsanız.
  • Ulaşılmaz bir konum vermiyor. Eğer kariyer peşinde koşuyorsanız.

Japonya’dan alacaklarınız biraz sükunet, biraz tevazu, bol bol hoşgörü ve huzurdur. Huzurun ne kadar değerli olduğunu, güvenlik hissinin ortalıkta dolaşan robocoplar ile sağlanmadığını ancak burada yaşayarak öğrenebilirsiniz. Yani artıları çok değil buranın. Ama eksilerinden daha çok. İç huzuru çoğu zaman paradan, mevkiden, şandan, şöhretten daha yeğ.

Kalıcı olmak, sürekli acabalar üzerine yaşam kurmak, iş bulmak, aile kurmak, çocuk yetiştirmek hiç kolay değil. Her bir aşamada karşınıza bir takım engeller çıkacak. Ama bu engeller, her yerde var. Bir tek buraya özgü, bir tek burada olan sorunlar değil.

İçinizde burada yaşamak gibi bir heves varsa, çoğu zaman şans, yaşamın doğal akışında, kendi kendine karşınıza çıkacaktır. Çok çok özel, insanüstü bir çaba sarfetmeniz gerekmiyor. Ve yine bu heves size güç veriyor.

  • Pekiyi kimin için?
  • Hazıra konmayana, Birlikteliğe, işbirliğine açık olana. Sorumluluk sahibine. Uyumluya, çalışana, hoşgörene.

 … SON …

5 comments on “10 Yılın Ardından – Bölüm 4: Japonya’da Yaşamak Mı?

  1. SUKRU Cetiz
    April 6, 2018

    Gerçekten süper bir özet olmuş. Tebrik ederim. Japonyada yaşayan ve yaşamak isteyenlere harika bir öğüt olmuş. Teşekkürler….

    Like

  2. Kerem
    September 18, 2016

    Semih Bey emeginize saglik. Japonya Turkiye icin bir model ulkedir. Kizil Elmadir. Turkiye’nin cografyamizda varligini surdurebilmesi a) Muhendislikte almanyaya kafa tutabilmesi ile mumkundur ve bu ancak Japon Isbirligi ile mumkun olabilir ) b) etnik yada ideolojik olarak parcalanmamasi ise Japonlardaki Ringi (Ortak Akil) +WA (Uyum)+Takim Oyunu ve Gercek Milliyetcilik Anlayisi ile olur . Turkiye parcalanmaz ve teknolojik olarak JP gibi olabilirse=Egitim Duzeyi Yukselmis, Teknoloji ureten ve zengin bir ulke haline gelebilirse komsularla catismaz. Bilakis kaliteli turk mallarina ve ileri teknolojiye sahip Turkiye tum cevre ulkeler tarafindan el ustunde tutulur. Japonya ABD icin aslinda bir tehdittir ama ileri teknolojisine ABD muhtac oldugu icin onu el ustunde tutar. Sizler gibi aydin, Japonyayi ozumsemis, filtre etmis, sentezlemis ve ulkemize bu know-how u transfer edebilecek kapasitede kisilerin sayisini arttirmamiz gerekmektedir. Bati Medeniyeti disinda Dunyada Emperyal olabilmis sadece 2 ulke vardir.Osmanli ve Japon Imparatorlugu. Ortak yanlari asyali olmalari ve Hristiyan olmamalaridir. Bu nedenle birbirlerini anlamalari cok daha basittir. Ancak Turkiye Japonlardan en az 70 sene malesef geri kalmistir su an. 1960 senesinde Kisi Basi GSMH miz Japonlardan daha fazladir. Istanbul-Fransa arasinda buharli tren varken (Orient Express) japonyada henuz tren yoktu. Yesilkoy Havalimani ise yine Tokyo Havalimani (Simdiki Haneda) dan daha once insa edilmistir. Ancak 1964 de Japonlar hizli tren, nukleer santraller gibi ileri muhendislik isleri yaparken bizler bugun 50 sene sonra bile hala bu tesisleri disariya siparis vermekteyiz. Bu teknolojileri transfer edebilecegimiz tek ulke Japonyadir. Ayni Cin, G.Kore, Taiwan’in Japonlardan transfer ettigi gibi. Bati ise tuccarlasmistir, Kolelik ve Somurge zihniyeti ile bilime yaklasiyor ve tuccarlik yapmaktadir.

    Like

  3. DURAN
    March 29, 2016

    Muhtesem acıklamissin,Ben senede 4 defa japonya ya gezmeye geliyorum.46 yasindayim ama cok ciddi senin anlattıkların cok daha fazla anlamami sagladi.15 Nisanda Hokkaido da olacam 10 gun kadar.ucakda okumak icin tum yazilarini print ettim ve okuyacam.HARIKASIN

    Like

  4. krebbs
    March 24, 2014

    japonya internetteki bloglar/vloglardan anladigim kadariyla bize gore (ve hatta batililara gore de) cok terso bir yer. muhabbetleri hic yokmus japonlarin 🙂 abi olsa ne olucak zaten, gunde 12-15 saat kole gibi calisiyorsun.

    Like

  5. Pingback: 10 Yılın Ardından – Bölüm 3: Uğruna Feda Edilenler | ...S.a.S...

Yorumlarınız için...!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bana Ulaşmak İçin

semihsunkar(at)gmail...
Hemen hemen 7/24!

ZİYARETÇİLER

  • 630,235 kere geldiler...!

İçindekiler