Ailenizin Japonu!

Japonya'ya dair "kulaktan dolmayan" bilgiler

Japonya’da Ucuz Tren Biletleri – Bölüm 2


İlk bölümü Japonya dışında ikamet eden yabancılara yönelik tren biletlerine ayırmıştık. İkinci bölüm, Japonya’da yaşayan yabancılara yönelik biletlere ayırıyorum.

Ne yazık ki, burada önerebilecek olduğum tüm kullanışlı biletler Büyük Kanto Bölgesi için. Batı tarafında Fuji, güneyde İzu ve Kamakura, Enoşima; doğu ve kuzeyde Nikko en uç noktalar. Japonya’da trene binmek konusunda ustalaşmış, ulaşımdan öte iletişimde sıkıntı yaşamayacak olanlar için tüm Japonya’yı kapsayan Seishun 18 Kippu ise başlı başına bir inceleme konusu.

JR Kanto Bölgesi Bileti: Üç gün boyunca Kanto Bölgesini arşınlamak isterseniz, epey işinizi görecek bir JR East hizmeti daha. Birbirini takip eden 3 takvim gününde kullanımı sınırlı. Bu da bu biletin zayıf halkası. Yoksa Fuji, İzu, Nikko, Tomioka İpek işletmeleri gibi birbirinden güzel UNESCO Dünya Miraslarını tek seferde 8500 JPY’ye görebilmek pek kolay değil. Bu biletin bir diğer güzelliği de Japonya’da oturma izni olan yabancıların da faydalanabilmesi. (Japon pasaportu taşıyanlar alamamakta yalnız.)

Tobu Nikko Biletleri: Bölgesel tren biletleri içinde en gerekli olanlardan biri Tobu Demiryolları’nın sunduğu Nikko biletleri. Hem yabancıya, hem de Japonlara yönelik biletler mevcut ve yabancılar için çok daha avantajlı seçenekler hazırlamış Tobu. Biletler Nikko gibi şahane bir yeri ayaklarınıza getiriyor resmen. Üstelik 2, 3 veya 4 günlük seçenek de sunmakta. Fiyatı Asakusa’dan Nikko’ya ulaşımı ve yerel otobüsleri kapsamakta. All Nikko Pass yabancı kullanıcılara, Marugoto Nikko Kinugawa Pass ise Japonlara tüm Nikko bölgesini doya doya gezme imkanı sağlamakta.

Bu bilet veya aşağıda adı geçen diğer biletlerin tamamı, mantık olarak benzer şekilde tasarlanmıştır. İçerik olarak, Tokyo’daki ilgili kalkış istasyonundan hedeflenen bölgeye bir kerelik gidiş – dönüş seyahati ve belirlenen bölge içindeki otobüs veya diğer taşıtlardan sınırsız kere kullanım hakkını verir.

Mesela Asakusa’dan bir cumartesi sabahı yola koyulup, öğleden önce Nikko’ya varmanız; bol bol otobüse binerek ilk gün tapınakları ve doğal güzellikleri görmeniz beklenen. Bu sırada cumartesi gecesini bir Japon işi kaplıca otelinde veya Çuzenji Gölü yakınında geçirmeniz ve turizm ekonomisine katkı vermeniz istenen. Sonrasında, ertesi gün isterseniz Kinugawa isterseniz Oku-Nikko / Yunoko tarafını görmeniz ve akşama da yeniden Asakusa’ya doğru yollara düşmeniz için ayarlanmış biletler.

Odakyu Demiryolları Biletleri: Tokyo’nun ve aslında dünyanın günlük yolcu sayısı itibariyle en kalabalık istasyonu olan Şinjuku’yu Tokyo’nun batısına bağlayan bir demiryolu işletmecisi Odakyu. Diğer özel demiryolu teşebbüsleri gibi şirketin işleri yalnız demiryolu ile ilintili değil. Emlaktan, hızlı tüketime, inşaattan turizme bir çok alanda faal bir şirket. Başka demiryolu işletmeleri de benzer iş biçimleri geliştirmiş olsa da Odakyu’nun turizm ve turizmi destekleme kavramı en gelişmiş, en oturmuş halde.

Odakyu, Şinjuku çıkışlı, 5 değerli alternatif sunuyor. Bu biletler içinde Hakone Freepass ve Fuji Hakone Pass en takdir edilen, parasının hakkını veren biletler. Kullanışlı olmalarından başka, gününüz kısıtlıysa, ayırabilecek olduğunuz gün sayısına göre bile rahatlıkla karar verebilirsiniz.

  1. Hepi topu 1 günü olanlar için Enoşima – Kamakura Freepass,
  2. Ardışık 2 günü (mesela bir haftasonu) müsait olanlara Hakone Freepass,
  3. Bol bol zamanı olup da, deli danalar gibi gezecekler ise 3 günlük Fuji Hakone Freepass‘ı seçebilirler.

Odakyu’nun bir diğer seçeneği de Japonya’nın ünlü kaplıcalarını, hamamlarını tadabilme imkanı sunan Hakone Kowaki-en Yunessun Kaplıca Bileti. Bilhassa soğuk bir mevsimde Hakone’ye gitme planınız varsa, dışarıda gezmek (donmak) yerine, sıcak bir hamamda eğlenmeyi seçebilirsiniz. Geleneksel Japon kaplıcalarının bir çoğunda kadın ve erkekler için bir ayrım söz konusudur ve ailecek girmek pek mümkün değildir. Ayrıca, yine bir çok yerde çıplak halde kaplıcadan yararlanılır. Ancak Yunessun, aileler için tasarlanmış, mayo ile girilebilen bir tematik kaplıca olduğundan, epey rağbet görmekte. Çekinmeden kullanabilirsiniz. Biletiniz de iki gün geçerli. Yine belirtelim tüm biletler Şinjuku’dan gidiş-gelişi ve hedeflenen bölgedeki ulaşımı kapsamakta, konaklama size kalmakta.

JR Güney İzu Bileti: JR East’in bilerek JR Kanto Bölgesi Bileti’ni kakalama çabalarına karşın bu bilete değinmeden geçemeyeceğim. İzu Yarımadası‘nın doğu ve güney yakasını gezebilecek olduğunuz bu 2 günlük bilet ile, doğal koruma alanı olan İzu Yarımadası’nın bir kısmını görebilme şansını yakalamaktasınız.  Hakone’nin sonbahar ve kış aylarındaki cazibesi gibi, İzu da kendini özellikle bunaltıcı yaz aylarında göstermekte. İzu’nun gayet güzel olan plajlarının, cömert ormanlarının ve içlerindeki buz gibi nehirlerinin tadına bakabilirsiniz.

İzu’nun tümünü görebilmeniz için İzukyu Demiryolları tarafından sunulan Kogaenji İzu Dream Pass gerekli. Ancak bu bilet ne yazık ki Tokyo’dan İzu’nun giriş noktası İto’ya kadar olan ulaşımı kapsamadığından biraz eksik kalmakta. Yine de JR’ın biletine çok uygun bir alternatif. İzu için bir rehber yazma zamanımız gelmiş sanırım. Bir sonraki yazımız da İzu üzerine olsun.

Önerebilecek olduklarım şimdilik bunlarla sınırlı. Umarım bu biletlerin alımında, kullanımında zorluk yaşamazsınız. İyi gezmeler!

2 comments on “Japonya’da Ucuz Tren Biletleri – Bölüm 2

  1. Pingback: Bölüm 8 – Tokyo’da Hayatta Kalmak | ...S.a.S...

  2. Pingback: Japonya’da Ucuz Tren Biletleri – Bölüm 1 | ...S.a.S...

Yorumlarınız için...!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bana Ulaşmak İçin

semihsunkar(at)gmail...
Hemen hemen 7/24!

ZİYARETÇİLER

  • 630,213 kere geldiler...!

İçindekiler