Ailenizin Japonu!

Japonya'ya dair "kulaktan dolmayan" bilgiler

Balon Balığı ya da “Fugu”


Balon balığı ya da Japonca “fugu“, japon yeme-içme kültüründeki bir uç nokta, bir başka bakış açısı…

Japonya’da Yamaguchi vilayeti, özellikle Shimonoseki ilçesi, bu balıkların üretimi ve pazarlanması konusunda nam salmıştır. Nagoya civarında da üreticisi-balıkçısı olsa da pazarın aslan payı Shimonoseki Dalyan Balıkçısı’nındır.

Shimonoseki çevresinde kişi başı 20000 jpy civarindaki bir menü Tokyo’da rahatlıkla 30000jpy sınırını aşmaktadır.

Ya nedir bu balığı özel kılan, pahalı yapan?

Bu denizlerin tuhaf görünümlü balığı aşırı zehirli olduğu ve bu zehrin de bilinen bir panzehiri olmadığı için sadece özel eğitimli, onaylı aşçılarca hazırlanabilen bir yemek… Risk yüksek, talep çok, arz az olunca da işte size iyi bir rant kapısı…

Nesi güzel olur?

Bu balık çiğ şahane olur. Küçükse fileto çıkmayacaksa kızartmaya yakışır. Ama filetoluk etli butlu bir büyüklükteyse, kızartıp mundar edilmemelidir. Filetosu çıkarılabilecek kadar büyükse çiğ halde ya da shabu shabu olarak götürülmelidir… Aslında bunu gidip çarşı pazardan alamayacağınıza, alsanız da pişiremeyeceğinize göre siz iyisi mi hazırlamasını şefinize bırakın…

Öncelikle işin ehli bir şefin hazırladığı sashimi halindeki sunumu özel olduğunuzu hissettirir.

Büyük servis tabaklarına ince ince, neredeyse yarı saydam halde, dilimlenmiş ve özenle bir geometrik desen oluşturacak şekilde dizilmiş yüksek kalite tora fugu bir ikram şaheseridir.

Yanında gelen yeşil soğan, soya sos, öğütülmüş kırmızı biber ve pirinç sirkesinden yapılma, ponzu adı verilen sosa batırılarak yenir. Ayıptır söylemesi tadı güzeldir evet ama kendine aşık edecek kadar da değildir.

Sanırım pahalı olmasına sebep az bulunması, Shimonosekili balıkçılar mafyası, güzel olduğu mevsimin kısa sürmesi, üçkağıtçı lokantalar ve işi bilen aşçıların işgüzarlığındandır.

Deneyimli ellerden çıktığından bu balığın zehri umrumda bile değilse de tadılması gereken asıl lezzet, sıcak fugu hire-zake (hirezake: balık yüzgeci ile tatlandırılmış pirinç rakısı) içinde yapılan fugu shabu shabu’dur.

Sashimi halinde gelen ince balık etleri sıcak servis edilen fugu hire-zake içine daldırılır, 10 sn kadar beklenir, ponzu’ya daldırılır ve afiyetle yenilir…

Bu bambaşka bir lezzet… Cidden özel!

Dünyanın parasını saydığınız bu menü, içinde en özel sakeleri de barındırır. Fugu tadılırken bir de shirako-zake (shirakozake: fugu yumurtaları ile tatlandırılmış pirinç rakısı) ayrıca tadılmalıdır. Bunlar oldukça ilginç sunumları ile sake türleri içinde özel bir yeri olduğuna inandığım içkilerdir.

4 comments on “Balon Balığı ya da “Fugu”

  1. Pingback: Bölüm 8 – Tokyo’da Hayatta Kalmak - Japondan

  2. Pingback: Blog Yazarlığından İnsan Pazarlığına « …S.a.S…

  3. Pingback: Bölüm 8 – Tokyo’da Hayatta Kalmak « …S.a.S…

  4. Pingback: Bir Japon Geleneği, Sake « …S.a.S…

Yorumlarınız için...!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 27, 2010 by in Japon Mutfağı Rehberi and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Gelişmeler emailinize gelsin!

Bana Ulaşmak İçin

semihsunkar(at)gmail...
Hemen hemen 7/24!

ZİYARETÇİLER

  • 430,007 kere geldiler...!

İçindekiler

%d bloggers like this: